Jeroen Buve & de dubbele waarheid

Het is overal om ons heen, ‘nepnieuws’. Oftewel: ‘fakenews’. Nepnieuws maakt een grote opmars. Volgens de Amerikaanse filosofe Susan Neiman komt dat mee door de komst van ideologieën, die voor waar worden aangenomen. Bijna iedereen gaat daar vanuit, maar bewezen is dat nooit! Een van de belangrijkste daarbij is het neoliberalisme. De ideologie van de vrije markt. Die vrije markt van het kapitalisme is alles bepalend. De zogenaamde ‘financiële markten’ hebben het voor het zeggen.

De stellingen van het neoliberalisme hoor je elke dag in het nieuws; en je leest ze overal. ‘De globalisering kan nooit meer teruggedraaid worden’. En ‘de vrijhandel is voor iedereen goed’. Het is nooit bewezen, maar iedere poging om er wat van te zeggen, wordt afgedaan als klinkklare onzin. En dat terwijl het steeds duidelijker wordt, dat veel mensen helemaal niet van die globalisering en vrijhandel profiteren.

Neiman wijst er ook op, dat het juist filosofen zijn, die sterk aan de opmars van dat nepnieuws hebben bijgedragen. En dan vooral de ‘postmodernistische’ filosofen. Het postmodernisme gelooft niet in eeuwige waarden en in de absolute waarheid! Alles wordt dan relatief. Zo krijg je zowel een voor waar aangenomen ideologie (het neoliberalisme) als het ontkennen van een absolute waarheid; een ideale combinatie voor de opkomst van allerlei nepnieuws. Maar is er zoiets als de absolute waarheid?

Binnenkort kun je meer hierover in het boek lezen!

Terug naar de homepage